Vanaf vandaag is in Nederland het eerste mondkapje voor publiek gebruik te koop met het keurmerk van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Een Eindhovense fabrikant, ISKO Vital+, heeft als eerste maker aangetoond dat het mondkapje aan alle eisen voldoet die NEN aan een goed mondkapje stelt.
Voor NEN heeft een groep onafhankelijke deskundigen de eisen waar een mondkapje aan moet voldoen opgesteld. Fabrikanten mogen zelf beslissen of ze hun mondkapje onafhankelijk willen laten testen om zo voor het keurmerk in aanmerking te komen. Het keurmerk is niet verplicht. NEN verwacht dat de komende weken meer mondkapjesfabrikanten zullen slagen voor de test en het keurmerk op hun verpakking mogen zetten.
Directeur Rik van Terwisga: "Het hele traject is snel gegaan, maar je krijgt niet zomaar het keurmerk. De eisen en testen zijn zeer uitgebreid. Iedereen die wil weten of het mondkapje dat hij of zij dagelijks op moet zetten, kan dankzij het keurmerk nu makkelijker kiezen voor mondkapjes waarvan je weet dat ze aan bepaalde eisen voldoen."
Vijf vragen over het keurmerk
Waarom een keurmerk voor niet-medische mondkapjes?
Er waren tot nu toe alleen regels waar een medisch mondkapje aan moet voldoen, dus mondkapjes die het zorgpersoneel gebruikt. Voor de mondkapjes voor consumenten waren nog geen regels.
Dus eigenlijk zou iedere fabrikant een mondkapje mogen maken van elke denkbare stof. In de winkels zijn ook tientallen varianten te koop, maar als consument heb je geen idee welke een goed of slecht mondkapje is.
Daarom heeft Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vorig jaar besloten om regels op te stellen waar een mondkapje voor het publiek aan moet voldoen. NEN heeft duizenden normen en richtlijnen voor talloze producten die iedereen in het dagelijks leven tegenkomt: denk aan rookmelders, speelgoed of bureaustoelen. De regels die NEN heeft opgesteld zijn niet bindend, dus een fabrikant kan zelf beslissen of hij een keurmerk voor zijn mondkapjes wil aanvragen of niet.
Wat is het verschil tussen mondkapje met en zonder keurmerk?
Er zijn in winkels tientallen mondkapjes te koop. Alleen aan de verpakking is vaak lastig te zien wat een goed of slecht mondkapje is. Als je een mondkapje koopt met een keurmerk, dan weet je dat het mondkapje onafhankelijk is getest en voldoet aan de eisen die onafhankelijke deskundigen aan een mondkapje stellen. NEN heeft vorig jaar namelijk een groep deskundigen uit allerlei vakgebieden gevraagd gezamenlijk regels op te stellen waar een degelijk mondkapje voor consumenten aan moet voldoen.
In deze groep zaten onder andere stoffenexperts, producenten en wetenschappers. Ze hebben gekeken naar de pasvorm, de stof en duurzaamheid. NEN heeft daarna testen ontwikkeld die kunnen aantonen of een mondkapje ook echt aan die regels voldoet. Zo wordt bijvoorbeeld het draagcomfort getest, maar ook de ademweerstand en hoe goed het mondkapje virusdeeltjes tegenhoudt bij het uitademen. De testen worden afgenomen in een onafhankelijk laboratorium. Slaagt het mondkapje voor de testen, en verloopt ook de inspectie van de fabriek naar wens? Dan mag de fabrikant het keurmerk op de verpakking of op het mondkapje zetten.
Zijn mondkapjes met keurmerk duurder?
Prijzen van mondkapjes verschillen enorm, zowel voor herbruikbare als voor die voor eenmalig gebruik. Een fabrikant mag zelf beslissen of hij zijn mondkapjes wil laten testen, zodat het voor het keurmerk in aanmerking komt. De testen moet de fabrikant zelf betalen. Toch is de verwachting dat een mondkapje met een keurmerk nauwelijks duurder zal zijn dan een mondkapje zonder keurmerk. De mondkapjes die vandaag met het keurmerk in de winkel liggen kosten tussen de 3,49 en 4,98 euro per stuk en zijn herbruikbaar.
Hoe herken je een mondkapje met een keurmerk?
Een mondkapje van een fabrikant met een keurmerk zal onderstaand logo op de verpakking of op het mondkapje hebben. Op de website van NEN kan je lezen welke producenten een keurmerk hebben gekregen. Zodra producenten gecertificeerd zijn en het keurmerk mogen gebruiken, komen ze in een openbare lijst van gecertificeerde bedrijven.